Origineel gebruikt om piloten te helpen zich te blijven concentreren gedurende langere vluchten wordt deze techniek nu ook gebruikt om kinderen met behulp van spelletjes op de  Playstation of X-box te helpen hun brein te trainen.

“Dit instrument helpt niet alleen ADHD bestrijden, het maakt het nog leuk ook!”

“Heeft u ooit iemand ontmoet met aandachtsproblemen of met ADHD? De kans is erg groot. In Amerika wordt geschat dat 6% van de hele bevolking kampt met dit probleem.”

De algemene symptomen van ADHD zijn:

  • Zwakke aandachtsspanne
  • Impulsief gedrag
  • Hyperactiviteit

Op dit moment wordt medicatie het meest gebruikt om deze symptomen te dempen.

“Kunt u geloven dat het spelen van videospelletjes kan helpen om van deze symptomen af te komen?”

Onderzoekers bij NASA en Eastern Medical School hebben aangetoond dat het gebruik van een speciaal hiervoor gemaakte spelletjes-console samen met biofeedback, drastische resultaten biedt voor de behandeling van ADHD.

Dr. Alan Pope (wetenschapper): “We kwamen op het idee om ADHD bij kinderen te behandelen met onze vluchtsimulatoren, toen we de aandacht van onze piloten wilden verbeteren. We verbonden hun hersengolven met de simulator en koppelden het aan videospelletjes. Hierdoor werd hun motivatie vergroot.

Biofeedback traint processen die normaal buiten onze controle vallen, zoals hersengolven. Met behulp van biofeedback apparatuur leren patiënten met ADHD om hersengolven te produceren die geassocieerd worden met gerichte aandacht.

Cliënten trainen dit door hoogfrequente bèta hersengolven te bevorderen en laagfrequente thèta golven te verlagen. Deze hersengolven hebben bewezen van invloed te zijn op concentratievermogen. Deze golven kunnen getraind worden zoals een atleet zijn spieren traint.

Bijvoorbeeld als een pitcher een bal speelt naar home base en hij gooit verkeerd, dan dient hij de volgende keer anders te gooien. Biofeedback training werkt gelijkaardig: als iemands hersengolven niet geschikt zijn dan dient de cliënt zijn hersengolven aan te passen om zijn verlangde doel te bereiken.

Dus, zoals de pitcher zijn spieren aanpast om anders te werpen, zo passen de hersenen van een cliënt zich aan om anders (beter) te functioneren.

Videospelletjes voegen het element van motivatie toe. Ze maken de biofeedback training motiverend voor kinderen.