Commentaar over dwarsfluitiste Lynn:
“Lynn speelt prachtig vandaag… twee jaar geleden was ze al blij als ze een noot juist kon spelen. Deze fluitlerares zegt dat haar slopende migraine het voor haar bijna onmogelijk maakte om nog muziek te spelen. Veel dagen kon ze zelfs haar bed niet uitkomen.”

Lynn (migraine cliënt): “Ik had eigenlijk geen leven, ik overleefde tussen de migraine aanvallen in.”

Commentaar: “Na verschillende andere behandelingen kwam Lynn bij een neurofeedback therapeut die haar liet kennismaken met een soort van ‘breincontrole’.

Neurofeedback therapeut: “Het is een soort van oefening voor het brein. Het is net als gewichtheffen, trainen met gewichten. Ik ga naar het sportcentrum, ik hef gewichten, ik zie er niet heel anders uit, maar ik voel me wel beter.”

Commentaar: “Bij neurofeedback worden de elektrische frequenties van de hersenen gelezen waardoor de therapeuten zien welke plaatsen in de hersenen te hard werken of niet hard genoeg werken. Sensoren die de hersengolven meten zijn op het hoofd van de cliënt geplaatst. Deze (hersengolf) informatie wordt in videospelletjes gebruikt. De cliënt speelt het spelletje, niet met de handen, maar met de hersenen.

Neurofeedback therapeut: “De hersenen leren door de informatie uit de spelletjes, door de terugkoppeling van de hersengolf frequenties, hoe ze zich dienen te gedragen.”

Commentaar: “Experts weten niet precies waarom neurofeedback werkt, maar Lynn zegt dat ze dat ook niet hoeft te weten want sinds neurofeedback therapie is haar migraine bijna helemaal verdwenen.”
“Neurofeedback wordt ook gebruikt om ADHD en depressie te behandelen. Sommige professionele atleten gebruiken het om ze te helpen beter te focussen en beter te presteren.
“Iedereen die neurofeedback overweegt doet er goed aan naar iemand te gaan die hiervoor gekwalificeerd is.”